Mitä tarkoittavat eriarvoisuus ja antirasismi? Tätä kysymystä pohtivat Mixed Finns -yhdistyksestä VTM, sosiaalipsykologi Priska Niemi-Sampan ja KM, kasvatustieteilijä Alice Jäske. He puhuvat Eriarvoisuus ja antirasismi -luennolla 17.1.2023 Tampereen pääkirjasto Metson Kuusi-salissa kello 16–18.
Heidän luentonsa aiheena on eriarvoisuus antirasismin näkökulmasta. He avaavat rasismin peruskäsitteitä sekä tarkastelevat valkonormatiivisuutta, etuoikeuksia, valkoisen pelastajan syndroomaa ja eriarvoisuuden vähentämistä.
”Eriarvoisuudella on kolme ulottuvuutta. Elämänehtoihin liittyvä eriarvoisuus näkyy terveydessä, ravinnossa ja toimintakyvyssä. Ihmisarvoon liittyvä eriarvoisuus johtuu pääosin pysyvistä ominaisuuksista kuten ihonväristä, luokasta, sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai vammaisuudesta. Resurssien eriarvoisuus liittyy esimerkiksi valtaan, koulutukseen ja tuloihin. Nämä kietoutuvat vahvasti yhteen, mutta ne ovat myös tärkeää erottaa toisistaan” toteavat Niemi-Sampan ja Jäske Mixed Finns -yhdistyksestä. He pohjaavat eriarvoisuuden käsitteen Göran Therbornin ajattelulle.
Luennolla tarkastellaan myös etuoikeuksia: ”Jokaisen ihmisen olisi hyvä miettiä omia etuoikeuksiaan sekä miettiä eriarvoisuuden muotoja omassa arjessa tai globaalissa mittakaavassa. Jokainen voi myös purkaa eriarvoisuutta omalla toiminnallaan, esimerkiksi myötätuntoisen toiminnan avulla”, Niemi-Sampan ja Jäske sanovat.
Mixed Finnsin puheenvuoron jälkeen Laura Koskelainen kertoo lyhyesti Samanarvoinen elämäni -hankkeesta. Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus tutustua hankkeeseen liittyvään GMB Akashin valokuvanäyttelyyn.
Tapahtumaan on varattu hieman tarjoiluja. Mikäli haluat varata itsellesi oppimateriaaleja, voit merkitä ne ilmoittautumislomakkeelle.
Voit seurata tapahtumaa Samanarvoinen elämäni tilillä -instagram-livenä!
Syksyllä 2022 Mixed Finns teki omalla Instagram-tilillään postauksia yhteistyössä Samanarvoinen elämäni -hankkeen kanssa. Postaukset käsittelivät eriarvoisuuskehää, eriarvoisuuden vähentämistä ja valkoisen pelastajan syndroomaa. Postauksiin liittyvät vastaukset paljastivat, että useat heidän seuraajansa ovat kokeneet eriarvoistavaa kohtelua itse tai ovat nähneet, että muita kohdellaan eriarvoisesti.
Mixed Finns -yhdistys ja yhteisö syntyi keväällä 2021, kun he tutustuivat toisiinsa Helsingin yliopiston opiskelijajärjestön Student of Colourin, SOCO:n kautta. He ovat keskustelleet Mixed -teemoista instagram-tilillään ja tehneet podcast-sarjan. Syksyllä 2022 he julkaisivat kirjan, joka vie syvemmälle antirasismin teemoihin. Voit lukea lisää heistä Maailman Kuvalehden artikkelista.
Luentotapahtuman järjestää Suomen Caritaksen Samanarvoinen elämäni -hanke. Eriarvoisuuden teemoja käsittelee hankkeeseen liittyvä bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin näyttely, joka on avoinna Pääkirjasto Metson näyttelytilassa 22.1.2023 asti.
Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa eriarvoisuudesta sekä tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle.
Lisätietoja hankkeesta antaa hankkeen projektikoordinaattori Laura Koskelainen laura.koskelainen@caritas.fi, 040 030 5559.
Suomen Caritas on saanut Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatushanketukea Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen. Suomen Caritas on avustusjärjestö, joka tekee työtä kaikkein haavoittuvimpien ja syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten ja etnisten ryhmien parissa. Toimintaamme kuuluu niin avustustyö kotimaassa kuin kehitysyhteistyö.
Comments