Opettaja - etsitkö oppimateriaalia, joka käsittelee eriarvoisuuden vähentämistä? Samanarvoinen elämäni -materiaaliin kuuluu 18 bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvaa ja niihin liittyvää tarinaa sekä perustietoa ja pohdintatehtäviä eriarvoisuudesta ja sen vähentämisestä. Materiaali tukee laaja-alaista oppimista, maailmankansalaiseksi kasvamista, ajattelun taitoja, kulttuurista osaamista ja muita tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, kuten myötätunto- ja empatiakyvyn kehittymistä.
Pohdintatehtävät ja kuviin liittyvät tarinat ovat saatavilla myös painettuina vihkoina.
Teksti jatkuu kuvan alla:
Toimi näin:
Tutustu ensin kaikkiin materiaaleihin.
Keskustele oppilaiden kanssa ennen kun he tarttuvat materiaaleihin, miten he kokevat eriarvoisuuden joko Suomessa tai maailmanlaajuisesti.
Katsokaa ensin GMB Akashin kuvat ja lukekaa tarinat.
Tee pohdintatehtäviä heidän kanssaan. Tehtäviä on eri ikäisille sekä ryhmille.
Anna meille palautetta. Ymmärtävätkö oppilaat paremmin eriarvoisuutta materiaaleihin tutustumisen jälkeen?
Voit antaa palautetta oheisella lomakkeella tai jättää yhteystietosi Samanarvoinen elämäni -hankkeen projektipäällikölle Laura Koskelaiselle laura.koskelainen@caritas.fi, niin hän ottaa sinuun yhteyttä.
Pohdintakysymykset videolla
Tutustu kuviin ja pohdintakysymyksiin videota katsellen. Videolla on osa kuvista, lyhennelmät tarinoista ja taustamateriaalista sekä kaikki pohdintakysymykset.
Video 9-12 -vuotiaille:
Video 13-vuotiaille ja sitä vanhemmille
Materiaalissa tuodaan esille eriarvoisuutta ilmiönä, Suomen kehityspolitiikkaa ja perustietoja Bangladeshista. Pohdintatehtävien kysymyksissä on esillä ihmisten perustarpeet, ihmisten eri elämäntilanteet, stereotypiat, yhdenvertaisuus sekä se, miten voimme kehittää myötätunnon kykyämme arkipäivän tilanteissa.
Materiaaliin voi tutustua aikaan ja paikkaan sitoutumattomasti. Materiaalia voi käyttää eri oppiaineissa, kuten uskonto, elämänkatsomustieto, ympäristöoppi, maantieto ja yhteiskuntaoppi. Kuviin liittyvät tarinat ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi, jolloin tarinoita voi käyttää myös eri kielten oppitunneilla. Kuvia voi katsella kuvaamataidon oppitunneilla.
Samanarvoinen elämäni -hanke alkoi toukokuussa 2021. Hanke sai uudella hakemuskierroksella hieman muutettuna lisärahoitusta vuosille 2023-2024.
Comentarios