Samanarvoinen elämäni -sähköinen valokuvanäyttely
Samanarvoinen elämäni -valokuvauskilpailu halusi tuoda esille, millaista eriarvoisuus on Suomessa tänään ja miten eriarvoisuutta voi vähentää. Näyttelyllä halutaan nostaa esille uudenlaista kuvastoa suomessa asuvista ihmisistä ja heidän elämäntilanteistaan. Ympärillämme näkyvässä kuvamaailmassa ihmiset ovat usein terveitä, varakkaita ja nuoria syntyperäisiä suomalaisia.
Eriarvoisuus on ihmisten välillä olevaa epäoikeudenmukaista erilaisuutta, joka näkyy yksilöiden hyvinvoinnissa ja joka olisi välitettävissä. Eriarvoisuus voi liittyä esimerkiksi hyvinvointiin, terveyteen, talouteen, syntyperään, sukupuoleen, ikään tai asumiseen. Eriarvoisuuteen liittyviä teemoja käsitellään Samanarvoinen elämäni -hankkeen oppimateriaaleissa.
Suomen Caritas ja Suomen Kameraseurojen liitto järjestävät vuonna 2022 verkossa toimivan valokuvakilpailun, jonka teema on Samanarvoinen elämäni. Kilpailun kuvista muodostui tällä sivulla oleva valokuvanäyttely. Sen tarkoitus on nostaa eriarvoisuuteen liittyviä teemoja ja tuoda esille keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi.
Sähköisen valokuvanäyttelyn kuvat ovat tämän sivun alareunassa. Kuvien tiedoissa lukee kuvien sijoitukset varsinaisessa valokuvauskilpailussa ja ylesöäänestyksessä. Kiitokset kaikille yleisöäänestykseen osallistujille!
Näyttely liittyy Suomen Caritaksen samannimisen hankkeeseen, jonka tarkoitus on lisätä tietoa eriarvoisuudesta, herättää myötätuntoa sekä tuoda kaukana kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Hankkeessa keskeisessä roolissa on bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin valokuvat, jotka tuovat esille bangladeshilaisten ihmisten arkea.
Eriarvoisessa ja marginalisoidussa asemassa olevien ihmisten kuvaaminen vaatii hieman lisähuomiota, jotta kunnioittava asenne välittyy kuvattavalle. Valokuvaajat Sonja Siikanen ja Tinksu Wessman kertovat hyviä vinkkejä kuvaamiseen erillisessä artikkelissa.
Kolme parasta kuvaa ovat alla. Seuraavassa galleriassa on kuvat 4-18.
Valokuvauskilpailun sijat 4-18